Este acceptat faptul că dependența este o problemă de familie. În practica mondială, există chiar și centre speciale pentru reabilitarea pe termen lung întregii familii. Noi, însă, considerăm că aceasta este extrem, dar în același timp suntem convinși că este, totuși, necesar să lucrăm cu rudele. În același timp, rudele dependentului sunt adesea indignate, deoarece trebuie să depună eforturi și să-și schimbe comportamentul, spunând: „ Doar nu noi suntem bolnavi, nu?!”. Vom răspunde: Nu este adevărat! Relațiile nesănătoase de codependentă sunt o afecțiune dureroasă care necesită tratament, la fel ca și tratamentul alcoolismului sau al dependenței de droguri.

Codependența este o afecțiune patologică caracterizată prin absorbție profundă și o puternică dependență emoțională, socială sau chiar fizică față de o altă persoană. La prima vedere, în acest lucru nu e nicio problemă, doar respectul pentru o persoană dragă este un fapt normal. Dar, fiți de acord că, există o diferență între dragoste și dependența emoțională puternică. Într-adevăr, dacă iubim, ne străduim pentru bunăstarea reciprocă, dar când, sub influența unor experiențe emoționale profunde, se fac greșeli și acest lucru dăunează dependentului, în cele din urmă, este aceasta dragoste? Și sacrificiul de sine poate fi numit iubire de sine? Întrebare retorică.

Nu se știe exact ce este codependența: o cauză sau o consecință a dependenței familiale. Cel mai probabil ambele sunt adevărate. Judecați singur. Dependenții își amintesc destul de des problemele creșterii lor în copilăria timpurie, cu semne clare de codependență (supraprotejare, supra-control, suprimare a personalității etc.) și aceasta încă atunci când nu se vorbea despre utilizarea drogurilor. Pe de altă parte, viața distructivă a dependentului este cea care îi face pe cei dragi să dorească să ajute, să controleze, ceea ce, în cele din urmă, îl întărește și mai mult pe dependent în iresponsabilitatea sa. Se pare că, dacă relația de codependență nu este încheiată, mai devreme sau mai târziu vor provoca o explozie chiar și la un dependent de droguri sau alcoolic care s-a recuperat deja.

Abordarea tuturor acestor aspecte nu este ușoară, dat fiind faptul că codependența folosește aceleași instrumente ca dependența, de exemplu, negarea. Cu toate acestea, este încă posibil. Profesioniștii în dependență știu cum să stabilească limite și cu ajutorul lor, multe familii își restabilesc relațiile sănătoase. Totul începe cu înțelegerea problemei și cu luarea deciziei de a acționa.