ADEVĂRATA NATURĂ A ALCOOLISMULUI

Nu mulți oameni știu că starea noastră emoțională este reglementată de substanțe speciale care sunt produse de corpul nostru – neurotransmițători. Bucuria, calmul, somnolența, emoția și chiar sentimentul de dragoste – într-un cuvânt, tot ceea ce simțim depinde direct, în special, de ce set de neurotransmițători produce corpul nostru în acest moment, reacționând la factori externi. Cu ajutorul lor, sistemul nervos face schimb de informații în corp și aduce elementele sale individuale în starea dorită. Fiecare tip de neurotransmițător are propriile sale proprietăți unice, dar nu vom intra în detaliile acestui proces, este foarte complex. Cu toate acestea, atunci când vorbim despre problema alcoolismului, una dintre aceste substanțe este încă demnă de menționat.

Dopamina. Acest neurotransmițător este un factor de întărire internă, responsabil pentru sentimentele de plăcere și satisfacție ca rezultatul activității umane. Astfel, corpul nostru însuși se motivează să repete din nou și din nou acțiuni care, așa cum a determinat persoana însuși, a avut o experiență pozitivă, de exemplu: călătorii, sex, mâncare delicioasă, senzații corporale etc. Acesta este modul în care dopamina este produsă în mod natural. Dar producția sa poate fi declanșată și printr-o metodă chimică.

Consumul de alcool stimulează producerea de dopamină în organism. Mai mult, cantitatea sa în acest caz este de câteva ori mai mare decât în ​​cazul sintezei naturale. Acest fenomen explică atracția patologică a unei persoane față de alcool: dopamina ajută o persoană să simtă bucurie în timpul unei „sărbători” relativ semnificative și, în același timp, creează o motivație internă pentru ca „ sărbători” să se repete. Cu un consum frecvent de alcool, organismul este suprasaturat cu doze gigantice de dopamină atât de mult încât cantitatea pe care corpul o poate produce în mod natural nu mai poate juca un rol semnificativ în motivație. În acest caz, nimic nu îi place cu adevărat unei persoane, cu excepția alcoolului.

Din fericire, este posibilă restabilirea funcționării normale a acestui mecanism. Oferim tratamentul dependenței de alcool în Chișinău. Dacă doriți să aflați mai multe despre cum să faceți față problemei alcoolismului, puteți apela la specialiștii noștri și puteți obține o consultație absolut gratuită.