Nu se cunoaște după ce criterii boala de dependență își alege victimele. Sunt cunoscute doar condițiile generale în care boala se poate dezvolta, inclusiv: ereditate, inferioritate familială, mutări frecvente în copilărie, indiferență socială, greșeli în educația școlară și acasă. Așa se întâmplă că, având toate acestea, oamenii din copilărie dobândesc dependență, totuși, până la urmă, după ce sunt zdrobiți și după ce și-au curmat „Eu-l” prin dependență, ei ies din situație ca  adevărați câștigători.

Povestea lui Robert Downey Jr. este surprinzătoare prin amplitudinea sa. Gândiți-vă doar că, tatăl său i-a dat lui Robert să fumeze iarbă când acesta avea doar 6 ani. La vârsta de opt ani, bea regulat și era în căutare constantă de droguri. Chiar și atunci, Downey Jr. arăta mult mai matur decât anii săi. În adolescență, a consumat alcool, marijuana și cocaină. Datorită carierei regizorale a tatălui său, Downey, Jr. joacă în teatru, în televiziune și filme.

Punctul de cotitură în viața actorului a fost rolul principal în filmul "Mai puțin de zero", unde Robert joacă rolul unui adolescent dependent care, din cauza consumului său, pierde absolut totul și moare singur de insuficiența cardiacă. După cum recunoaște actorul însuși, el folosea anterior droguri numai după muncă și în weekend, dar acum utilizarea a devenit permanentă.

În ciuda dependenței sale dăunătoare, Downey Jr. s-a fost realizat cu succes în domeniul cinematografiei, în 1992 a fost nominalizat la Oscar pentru rolul principal în filmul Chaplin. Un an mai târziu, Robert s-a căsătorit cu frumoasa actrița Deborah Falconer și au un fiu. Apoi actorul a jurat să pună capăt consumului de droguri pentru totdeauna, dar după cum arată timpul, nu a reușit imediat. În 1994, Robert a încercat heroina și dependența Starului de la Hollywood a luat o nouă întorsătură. Din nefericire, Downey Jr. a avut succes la acea vreme cu aproximativ 7 milioane de dolari din venitul anual, o mare parte din care a cheltuit-o pe droguri și, desigur, a agravat deja situația sa dificilă. Colegii fac prima încercare de vindecare a lui Robert, trimițându – l la un centru de reabilitare, dar după câteva zile el a fugit.

Apoi actorul a trebuit să culeagă roadele dependenței sale. În curând, soția îl părăsește împreună cu copilul, Robert își pierde casa în Malibu, contractele sale de film devin nu atât de profitabile, apar probleme cu legea. Downey Jr. a circulat literalmente între consumul de droguri agresiv, centru de reabilitare și închisoare. A fost condamnat penal pentru posesie de droguri și posesie ilegală de arme de foc. În centrele de reabilitare a ajuns la decizia instanței, dar de multe ori întrerupea tratamentul înainte de termen și pentru încălcarea regimului era din nou pus în închisoare. În acel moment, Robert a fost de fapt devastat financiar

În cele din urmă, Downey Jr. urmează un curs complet de reabilitare prin ordonanță. Datorită sprijinului prietenilor, Mel Gibson, noii soții Susan Levin și programului 12 pași pentru dependenți din 2003, Robert Downey Jr. se vindecă.

Probabil, nu are rost să descriem toate succesele actorului pe care le-a obținut în sobrietate, putem doar să conturăm pe scurt câteva fapte. Robert este deținătorul a două premii Globul de Aur, timp de câțiva ani la rând fiind în capul listei a celor mai bine plătiți actori conform revistei Forbes, este tatăl a trei copii și, desigur, deținătorul rolului “Omul de fier” Tony Stark, care a marcat începutul perioadei-media pe scară largă numită „Universul Cinematografic Marvel”.

Nimeni nu știe de ce suntem capabili până când obținem ceva. Fiecare persoană dependentă poate deveni un „om de fier” dacă poate lua o decizie serioasă și fermă – să-și încheie utilizarea de droguri pentru totdeauna, să accepte ajutorul pentru tratamentul dependenței și să-și asume responsabilitatea pentru viața sa.