Este aproape imposibil să se facă față dependenței de substanțe narcotice pe cont propriu, deoarece persoana care le folosește are voință slabă și nu este capabilă să găsească motivație pentru vindecare. Tratamentul complex contra dependenței de droguri implică restabilirea nu numai a sănătății fizice, ci și a sănătății emoționale a pacientului, astfel încât el să-și reprogrameze subconștientul, renunțând la propria dependență.
Terapia și reabilitarea dependenței de droguri se desfășoară într-un centru specializat, astfel încât este posibil să se ofere pacienților suport moral și fizic non-stop contra depresiei, obsesie și alte condiții negative. În cadrul clinicii Adomed lucrează narcologi profesioniști, psihoterapeuți și psihologi care efectuează o examinare cuprinzătoare și determină un plan individual de tratament pentru fiecare pacient.
Programul “12 Pași” este o metodă eficientă care a fost testată pe parcursul a mai multor ani
Puțini pacienți dependenți de droguri se pot lăuda cu rezultate pozitive în urma auto-tratamentului la domiciliu. În cele mai multe cazuri, persoana revine după o anumită perioadă de timp iarăși la dependență, și începe să folosească doză dublă. Terapia independentă este ineficientă, deoarece nu se efectuează tratament complex și nu se efectuează corectarea stării psihoemoționale, care împinge persoana să ia droguri.
În lume, au fost dezvoltate metode eficiente și dovedite de tratament pentru dependența de droguri, care sunt incluse în programul „12 Pași”. Este folosit nu numai în Moldova, ci și în întreaga lume (țări din America, Europa). Terapia include mai multe etape:
- Curățarea organismuluide substanțe toxice, astfel încât persoana să înceapă tratamentul și recuperarea cu mintea lucidă și fără dorință obsesivă de a obține o doză.
- Terapia medicamentoasă vizează restabilirea funcționării organelor interne și a creierului.
- Lucrul Individual și / sau de grup cu un psihoterapeut și psiholog, care va identifica cauzelce încurajează consumul de droguri.
Se efectuează tratamentul anonim al dependenței de droguri, deoarece multe rude nu doresc să se afle care e problema, iar dependenții înșiși adesea jenează să caute ajutor, recunoscându-se astfel ca bolnavi. În timpul terapiei, pacientului i se oferă condiții confortabile și este obligatoriu să fie protejat de lumea exterioară
pentru o perioadă de timp până când sănătatea fizică este restabilită și momentele psihoemoționale sunt prelucrate.
Importanța perioadei de reabilitare și perioadei post-reabilitare pentru vindecare
Tratamentul dependenței de droguri, chiar dacă se efectuează anonim sau nu, include în mod necesar o perioadă de reabilitare. La această etapă, pacientul este încă într-un centru de reabilitare și nu utilizează droguri, dar poate să nu înțeleagă pe deplin că acest fapt este dăunător și nu înțelege cum să trăiască fără substanțe ilegale.
Perioada de reabilitare oferă următoarele rezultate:
- ajută la oprirea conștientă a consumului de droguri fără constrângere;
- promovează restabilirea relațiilor normale cu ceilalți și cu sexul opus;
- creează terenul pentru formarea unor perspective reale pentru construirea unei vieți sănătoase și fericite;
- oferă posibilitatea de a face față problemelor personale, de a vă simți responsabil pentru propria viață și acțiuni;
- dezvoltă rezistență la situații dificile de viață.
În plus, față de tratamentul special pentru dependența de droguri, este important sprijinul celor dragi, astfel încât pacientul să se simtă important și necesar. Reabilitarea completă și suportul post-reabilitare adecvat în 95% din cazuri are un efect pozitiv și majoritatea pacienților nu revin niciodată la consumul de droguri.