Dacă sunteți o rudă, un prieten apropiat sau doar un cunoscut al unei persoane dependente –

grăbiți-vă să-l trimiteți la tratament! De ce întârzierea este inacceptabilă? 🤷🏻‍♂🕟🚫

👉 În primul rând, trebuie să înțelegeți faptul că fiecare injecție 💉 sau fiecare pahar pe care îl consumați 🍷 poate fi ultimul, deoarece nu puteți fi niciodată sigur că nu va exista supradozaj.

👉 În al doilea rând, cu cât durează mai mult utilizarea, cu atât este mai dificil pentru dependent să depășească simptomele de adicție (simptome de sevraj), ceea ce înseamnă că, cu cât dependentul încetează mai repede utilizarea activă, cu atât îi va fi mai ușor să facă față disconfortului fizic și psihologic.

👉 În plus, nu poți ști niciodată în mod fiabil ce substanțe psihoactive sunt folosite de persoana apropiată. Având în vedere haosul vieții din jurul persoanei dependente, probabilitatea că i se va oferi ceva din care nu se poate recupera este extrem de mare.

👉 În același timp, boala dependenței este o boală progresivă și odată cu progresul acesteia, negarea dependenței va crește. Aceasta înseamnă că s-ar putea să nu existe o evaluare obiectivă a situației din partea persoanei și nu ar trebui să vă așteptați că  „își va da seama” cândva și va renunța la tot.

👉 Și, în cele din urmă, să nu închidem ochii la faptul că cel mai adesea dependenții de droguri activi duc un stil de viață irațional: înșelăciune, furt, acțiuni ilogice și necugetate, ceea ce indică faptul că pot avea probleme cu legea.

🚓 👥 Persoanele apropiate ale dependentului, în majoritatea cazurilor, au convingerea că pot controla viața dependentului, dar nu este așa. Amintiți-vă că voința, stimulentul și motivația nu sunt suficiente pentru a renunța la utilizare, iar cazurile în care oamenii renunță la utilizarea pe cont propriu sunt mai mult excepție decât regulă.

☝️ Consecințele utilizării substanțelor psihoactive pot fi ireversibile. Sănătate slabă, îmbolnăvire, bani cheltuiți, relații rupte și multe altele.

✅ Și totuși, îl puteți ajuta! Contactați Institutul European pentru Dependențe „ADOMED” și obțineți o consultație gratuită 🤝 în urma căreia vă va fi clar cum să vă motivați ruda pentru tratamentul dependenței de alcool sau al dependenței de droguri.