Alcoolismul este o boală foarte insidioasă. Se dezvoltă aproape imperceptibil, dar, ca rezultat, duce la distrugerea completă a personalității unei persoane. Această boală începe cu o dorință obișnuită de „ameliorare a tensiunii și relaxare” și se încheie cu consecințe cumplite pentru organele interne, psihicul și componenta spirituală a unei persoane. Este important să înțelegem că, potrivit statisticilor, problema alcoolismului trebuie rezolvată de fiecare a 5-a familie din lume – acest lucru te face să te gândești și să fii precaut.

De fapt, ce este important să știm despre tratamentul alcoolismului?

Cel mai important lucru în tratament este motivația dependentului, disponibilitatea acestuia de a face schimbări în viața sa și recunoașterea faptului că alcoolul este dăunător pentru el. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna așa! Adesea, dependentul își neagă problema și refuză în mod constant orice posibilitate de tratament, dar este posibil de lucrat și cu aceasta.

Există mai multe abordări pentru tratarea alcoolismului:

  • eliminarea consecințelor fizice ale consumului (ieșirea din accesul alcoolic, detoxifiere, eliminarea abstinenței din consumul de alcool);
  • profilaxia medicală (coaserea sau codarea împotriva alcoolismului);
  • reabilitarea psihosocială a dependentului de alcool (restabilirea sănătății nu doar fizice, ci și mentale, îmbunătățirea sferei spirituale și formarea de noi obiceiuri);
  • muncă motivațională de susținere (program individual sau de grup cu psihologul, grupuri de ajutor reciproc etc.);

Fiecare dintre aceste metode funcționează și are succes în cazuri individuale, cu toate acestea, după cum arată statisticile, cel mai bun rezultat este dat de un tratament complex al dependenței de alcool.