După ce au vizitat centrul de reabilitare pentru dependenții de droguri și alcool ADOMED, jurnaliștii canalului PUBLIKA.MD au vorbit despre statisticile dependenților, intervievând unii pacienți supuși tratamentului. Dependența de alcool, droguri și jocuri de noroc afectează negativ pacienții înșiși și, de asemenea, afectează viața celor dragi și a rudelor lor. Tratamentul dependenței în Chișinău se desfășoară într-un centru de reabilitare de tip psiho-social, situat în afara orașului, astfel încât pacienții să se simtă confortabil.

Depășirea dependenței de alcool după pierderi importante din viață.

Deci, după ce au vizitat clinica, jurnaliștii au discutat cu un pacient care este tratat contra dependenței de alcool. Statisticile arată că majoritatea clienților caută ajutor destul de târziu, după câțiva ani și, uneori, după decenii de consum activ de alcool, când totul este deja pierdut în viață – familia, munca, cei dragi și persoana respectivă se află într-un punct mort.

Ca și pacientul intervievat, mulți oameni încearcă să facă față dependenței pe cont propriu, încercând diverse moduri – renunțarea la alcool, picurători, codare. Contactarea centrului de tratament contra dependenței de droguri și alcool ADOMED a devenit singura cale corectă în lupta împotriva dependenței. Experții recomandă contactarea clinicii dacă există 3 sau mai multe dintre următoarele semne ale unei dependențe morbide:

  • pofta neîngrădită și obsesivă pentru alcool, în special în timpul liber;
  • creșterea toleranței la alcool, care necesită o creștere constantă a dozei;
  • incapacitatea de a se concentra pe altceva decât alcoolul;
  • respingerea vechilor obiceiuri, hobby-urilor, dependențelor din trecut;
  • neglijarea relațiilor de familie, de prietenie și de rudenie;
  • schimbări de dispoziție.

În prezent, în clinică, 16 persoane sunt supuse unui tratament eficient contra dependenței, care interacționează între ele, se susțin și se ajută reciproc să depășească problema similară.

Dependența de droguri: combaterea sevrajului și revenirea la viață decentă.

În plus față de alcoolism, se efectuează tratamentul dependenței de droguri. Deci, există pacienți foarte tineri în centru, în special un tânăr în vârstă de 21 de ani care a folosit substanțe narcotice înainte de a intra în clinica ADOMED timp de 7 ani.

Cel mai dificil moment pentru pacienți constituie primele 1-2 luni, când organismul necesită substanțele obișnuite și reacționează la refuzul utilizării lor

prin sevraj. Sprijinul psihologic al specialiștilor clinicii pentru tratamentul alcoolismului și dependenței de droguri, utilizarea terapiei medicamentoase ajută la depășirea sindromului de abstinență, însoțit de semne caracteristice:

  • dureri musculare;
  • greață severă;
  • stare depresivă, depresie severă;
  • conștiința încețoșată

Costul tratamentului dependenței de droguri în Chișinău, în cadrul clinicii ADOMED începe de la 10 mii de lei pe lună. Pacienții care sunt dependenți de alcool și droguri sunt admiși în centrul de reabilitare după ce au fost supuși detoxifierii. Experții observă că bărbații vin mai des la clinică, deoarece sunt mai susceptibili să intre într-o companie proastă, petrecând timpul liber “distractiv” cu prietenii.

Psihologii clinicii ADOMED acordă o atenție specială terapiei de grup, în timpul căreia pacienții văd persoane cu o problemă similară și înțeleg că nu sunt singuri și sunt capabili să depășească toate dificultățile împreună cu ceilalți, oferindu-și sprijin reciproc.

Tratamentul contra alcoolismului și dependenței de droguri durează în medie de la o lună la 6, ținând cont de starea de sănătate, de severitatea dependenței și de concentrarea pacientului asupra revenirii la un stil de viață sănătos.