♻️ Continuând tema miturilor despre droguri care contribuie la dezvoltarea dependenței, nu se poate ignora mitul conform căruia „Utilizarea anumitor substanțe în unele țări este legală, ceea ce înseamnă că utilizarea lor este normală”. 💬 Aceasta este părerea multora dintre cei care încep să utilizeze așa-numitele „ droguri de formă ușoară” (în realitate, nu există)

“Legalizat, înseamnă normal!” Aceasta e o idee destul de periculoasă, ce permite unei persoane să se mintă pe sine și să permită ca  drogurile să facă parte din viața lor, și nu contează că în acest moment persoana însăși le consideră ușoare. ☝️ Ea face un pas spre autodistrugere, ceea ce înseamnă că se apropie de ea.

Într-adevăr, există o serie de țări ddin lume care au luat măsuri atât de drastice. De ce? Este dificil de răspuns cu unele idei generale. ⚠️ Undeva, acest lucru a fost făcut pentru simplitatea utilizării medicale a anumitor substanțe (de exemplu, în Canada), ⚠️ undeva pentru a nu crea efectul „fructului interzis”, despre care se știe că este „dulce” (Mexic), ⚠️ dar undeva a fost considerat că este neprofitabil să se cheltuie miliarde de euro anual pentru întreținerea unor întregi unități speciale de poliție, costurile investigării infracțiunilor relevante și costurile instituțiilor punitive fiin mari, în timp ce acest lucru nu aduce rezultatul social dorit (Olanda). ✅ Acum înțelegem motivele de dezincriminare a anumitor tipuri de droguri din cadrul guvernării acestor țări.

Legalizat? 🆗 Dar este bine? Cred că fiecare dintre noi, dacă ne gândim puțin la această întrebare, putem răspunde sincer la această întrebare. Nu există nicio legătură între ceea ce „nu este pedepsit penal” și ceea ce este „inofensiv”. Drept exemplu poate servi cel mai periculos drog în ceea ce privește amploarea și consecințele sale – alcoolul 🍷, care este permis aproape în toată lumea, dar totuși anual distruge milioane de destine și vieți 💔

În același timp, ceea ce se numește un medicament „ușor” este adesea o intrare în lumea altor medicamente ce „nu sunt ușoare”. ☝️ După ce a făcut un pas, o persoană își pune corpul în mișcare, care se deplasează mai departe prin inerție și, prin urmare, este deja mai ușor pentru el să facă următorul pas. În plus, orice substanță care modifică conștiința creează dependență, iar dependența este durerea, frustrarea și degradarea. Nu te lăsa păcălit.

👉 Dacă, totuși, problema dependenței v-a atins personal sau cunoștințele, prietenii, rudele dvs., nu o acceptați. Căutați ajutor în tratamentul dependenței de droguri, alcoolismului, dependenței de jocuri de noroc și a altor tipuri de dependențe. 🤝 Puteți primi întotdeauna o consultare gratuită a Institutului European pentru Dependență „ADOMED” (Chișinău, Moldova 🇲🇩).