Nu este un secret faptul că alcoolismul și dependența de droguri îi fac să devină suferinzi nu numai pe dependenții înșiși, ci și pe familiarii lor. Dar dacă rudele persoanei dependente contribuie însele la această suferință?! Da, ai înțeles totul corect. Rudele iubitoare și îngrijitoare participă la autodistrugerea lor, a familiilor și a celor dragi, până când află despre asta și încep să acționeze. Interesant, nu-i așa?! Atunci să analizăm câteva greșeli codependente commune:

  • Justificarea consumului de alcool sau droguri într-o perioadă dificilă din viață. De fapt, aceasta este doar una dintre formele de negare codependentă care satisface o nevoie umană de bază – nevoia de a se simți în siguranță. Nimeni nu vrea să trăiască cu frică constantă pentru ei înșiși și pentru cei dragi, așa că este ușor să cazi în mrejele acestui truc și să spui în interiorul tău: „el nu este așa … el are o perioadă dificilă în viața lui acum, trebuie să o parcurgem și atunci totul va fi bine, așa cum a fost înainte de aceasta". Nu, nu va fi ! Deoarece dependența este o boală progresivă și se va înrăutăți. În plus, chiar dacă perioada din viață este cu adevărat dificilă, consumul de alcool sau droguri rezolvă cumva problema?
  • Ascunderea faptului de dependență în familie. Un sentiment de rușine în fața vecinilor, cunoscuților, colegilor de muncă și a altcuiva îi face pe codependenți nu doar să păstreze tăcerea, ci uneori chiar să mintă în mod deschis cu privire la starea reală a lucrurilor din familie. Toți suntem într-un anumit grad sau altul dependenți de opinia altcuiva. Ne temem că vom fi condamnați și vom pierde respectul de odinioară în societate. Codependenții fac o mare greșeală atunci când percep dependența persoanei iubite ca pe o amenințare la adresa autorității lor personale în societate, deoarece, în acest caz, iau o poziție defensivă în raport cu lumea exterioară din partea dependentului, ca și cum ar apăra dreptul său de utilizare. El însuși minte în stânga și în dreapta, încercând să ascundă folosul de toată lumea, iar mama, tatăl, soția, fratele sau altcineva sunt, de asemenea, implicați în acest lucru;
  • Speranță constantă. Este o nebunie să faci același lucru și să speri la un rezultat diferit, nu? Dar cumva aceasta nu este o problemă pentru codependenți. Gândul încântător că acest coșmar se poate sfârși în cele din urmă interferează cu sănătatea și îi face pe oameni să creadă din nou și din nou promisiunile dependenților că „aceasta este ultima dată”, „Voi începe o viață nouă luni”, „mâine voi primi un loc de muncă și nu voi mai consuma alcool” etc. În realitate, nimic din toate acestea nu se întâmplă, codependentul crede că totul se va schimba, de fapt, el este inactiv, iar dependentul primește ceea ce are nevoie (bani sau aprobare) și este încurajat în capacitatea sa de manipulare;

Aceasta nu este o listă completă a greșelilor făcute în relațiile cu o persoană dependentă de către rudele sale codependente. Greșelile sunt nenumărate, atât de multe, încât poți crea o enciclopedie. Cu toate acestea, toți sunt uniți de un singur sens – stimulează dezvoltarea în continuare a iresponsabilității dependenților. El nu mai este responsabil pentru succesul din viața sa, deoarece cel mai apropiat de el îi susține auto-înșelăciunea cu privire la momentele dificile care sunt mai ușor de trăit cu alcool sau droguri. El nu mai este responsabil pentru reputația sa, deoarece persoana cea mai apropiată are grijă de aceasta. El nu este responsabil pentru propria sa bunăstare, deoarece persoana cea mai apropiată îi oferă în mod regulat bani sau îi permite pasiv să continue să folosească alcool sau droguri. Dacă instantaneu vă veți  recunoaște în rândurile acestui articol, încetați imediat să trăiți în iluzie și căutați ajutor în tratamentul alcoolismului sau al dependenței de droguri și, în același timp, veți primi sfaturi valoroase pe tema codependenței. Tratamentul profesional împotriva drogurilor în cadrul Institutul uiEuropean de Dependență „ADOMED” (Chișinău, Moldova) include, de asemenea, asistență calificată pentru codependenți.