DEPENDENȚA DE JOCURI DE NOROC ESTE O BOALĂ

Pentru cei care nu au întâmpinat această problemă, este greu de crezut, dar dependența de jocuri de noroc este o boală și, ca orice altă boală, are nevoie de tratament. În acest moment, este foarte frecvent. Spre deosebire de bolile conexe – dependența de droguri și alcoolismul, acesta nu afectează sănătatea fizică, dar acest lucru nu îl face mai puțin distructiv.

Pentru dependența de jocuri de noroc este caracteristică atracția patologică, ca orice altă dependență chimică, și toate acestea pentru că au aceeași natură biologică. Singura diferență este că pentru un dependent de droguri sau alcoolic este necesar să se utilizeze alcool sau droguri pentru a stimula producția de neurotransmițători din organism (dopamină, serotonină, adrenalină etc.), în timp ce la un jucător, producția lor se datorează riscului (emoției) în timpul jocului. De aceea, dependentul de jocuri de noroc este prind de ideea de a juca.

Mulți oameni cred că jucătorul primește plăcere atunci când câștigă, așa că joacă, anticipând că acest lucru se va întâmpla. Dar acest lucru nu este adevărat. Adevărul este că jucătorul primește plăcere atunci când joacă și nimic mai mult. Acest lucru este ușor de demonstrat. Dacă câștigă, nu se poate opri și pleca, dar continuă jocul explicându-și însuși acest lucru prin dorința de a câștiga mai mult și, după ce pierde, caută bani și pierde din nou pentru că nu se poate opri, explicându-și acest lucru prin dorința de a câștiga înapoi.  În orice caz, în final, un jucător pierde întotdeauna și înțelege acest lucru. Cu toate acestea, el continuă să joace, deoarece nu poate rezolva problema fără ajutor din exterior, așa cum este cazul oricărei alte dependențe.

Este posibil să recunoaștem un dependent de jocuri de noroc înainte ca acesta să piardă  tot ce poate? De obicei, comportamentul îl trădează pe dependentul de jocuri de noroc înainte de apariția consecințelor. Dependentul de jocuri este pasionat de joc în detrimentul muncii, al situației financiare și al relațiilor de familie, rareori este acasă, iar acasă este scufundat în gadgeturi, este iritabil și deprimat, datorează bani rudelor, prietenilor, spune minciuni despre locul în care a petrecut timpul și despre banii cheltuiți etc. Toate acestea sunt un motiv de îngrijorare, în care este necesar să înțelegem în detaliu și să aflăm motivul.

Ar trebui să știți că vorbim despre o boală destul de gravă, dar este posibil tratamentul pentru dependența de jocuri de noroc! Dacă observați semne enumerate mai sus la cineva dintre rude, cunoștința sau persoana apropiată, ar trebui să luați imediat măsuri pentru tratarea acesteia. În caz contrar, dependența de jocuri de noroc poate duce la consecințe ireparabile.