Alcoolismul feminin: cauze și abordări pentru tratament

Alcoolismul este o problem─â cunoscut─â societ─â╚Ťii. Aceasta este o boal─â cronic─â care apare ca urmare a abuzului sistematic al b─âuturilor alcoolice. Doar ├«n Moldova, oficial sunt ├«nregistra╚Ťi peste 46 de mii de cet─â╚Ťeni ├«n institu╚Ťii speciale cu aceast─â problem─â. Problema alcoolismului este considerat─â ca fiind o problem─â masculin─â, dar exist─â, totu╚Öi, ╚Öi alcoolismul feminin. Pentru fiecare sut─â de b─ârba╚Ťi dependen╚Ťi, exist─â deja p├ón─â la 50 de femei care sufer─â de dependen╚Ť─â. ╚śi situa╚Ťia se ├«nr─âut─â╚Ťe╚Öte, deoarece boala ├«n r├óndul femeielor este mult mai sever─â.

ALCOOLISMUL FEMININ: PRINCIPALELE CARACTERISTICI

Dependen╚Ťa de alcool la femei se formeaz─â mult mai repede ╚Öi decurge mai puternic. Femeile moderne ├«ncep s─â consume alcool cel mai adesea din cauza faptului c─â via╚Ťa lor nu se dezvolt─â a╚Öa cum ar dori. Dependen╚Ťa se dezvolt─â chiar mai repede dac─â are loc:
 • lipsa de auto-dezvoltare;
 • depresii regulate ╚Öi frecvente;
 • nemul╚Ťumirea fa╚Ť─â de propria via╚Ť─â;
 • coabitarea cu o persoan─â dependent─â de alcool
Ace╚Ötia sunt factori subiectivi. Cu toate acestea, exist─â factori biologici obiectivi. Influen╚Ťa lor este uneori chiar mai puternic─â. Aici se includ:
 • predispozi╚Ťia ereditar─â (femeile sunt mai predispuse genetic la alcoolism).
 • efectul toxic al alcoolului (corpul feminin con╚Ťine 10% mai pu╚Ťin─â ap─â, din acest motiv efectul toxic al alcoolului pentru femei este mai puternic).
Factorii de dezvoltare a dependen╚Ťei sunt mult mai mul╚Ťi. Dar oare este important acest aspect dac─â durerea a venit deja ├«n familie ╚Öi este necesar tratamentul alcoolismului feminin?

SIMPTOMELE DEPENDENȚEI DE ALCOOL LA FEMEI

Dificultatea este c─â reprezentantele sexului frumos prezint─â semne evidente de alcoolism numai ├«n stadiile sale t├órzii. Din fericire, exist─â simptome ├«ngrijor─âtoare. Cu ajutorul lor, pute╚Ťi determina relativ ├«ncrez─âtor c─â o femeie este dependent─â de alcool:
 • manifest─â un interes sporit fa╚Ť─â de evenimentele unde sunt prezente b─âuturi ┬áalcoolice puternice (s─ârb─âtori, petreceri);
 • consum─â mult alcool, dar nu intr─â ├«n stare de ebrietate mult timp;
 • ├«╚Öi pierde treptat interesul pentru aspectul fizic, hobby, interesele ╚Öi procedurile cosmetice;
 • arat─â interes ╚Öi emo╚Ťii pozitive la men╚Ťionarea unor s─ârb─âtori sau petreceri obi╚Önuite;
 • exist─â pierderi de memorie dup─â consumul de alcool.
Dac─â observa╚Ťi prezen╚Ťa unuia sau mai multor semne sau a oric─ârui alt comportament ciudat, este timpul s─â bate╚Ťi alarma, deoarece acest lucru ar putea dezvolta alcoolism feminin.

├ÄNGRIJIRE CALIFICAT─é PENTRU DEPENDEN╚ÜA DE ALCOOL ├ÄN CADRUL CLINICII ┬źADOMED┬╗

Tratamentul alcoolismului feminin necesit─â mai mult efort dec├ót alcoolismul masculin. ╚śi se desf─â╚Öoar─â mai greu. Presupune o abordare strict individual─â, lu├ónd ├«n considerare calit─â╚Ťile personale, stadiul bolii, situa╚Ťia de via╚Ť─â a fiec─ârui pacient.Tratamentul reprezint─â o gam─â ├«ntreag─â de m─âsuri care vizeaz─â retragerea treptat─â, dar stabil─â a pacientului de la b─âuturile alcoolice, dep─â╚Öirea simptomelor de sevraj ╚Öi restabilirea s─ân─ât─â╚Ťii fizice ╚Öi mentale. ├Än mod ideal, alcoolismul feminin dispare, iar femeia este complet eliberat─â de poftele de alcool. Centrul de Narcologie Adomed ofer─â o tehnic─â psiho-corec╚Ťional─â unic─â care motiveaz─â 8 din 10 femei dependente de alcool, precum ╚Öi un sistem de metode eficiente de tratare ╚Öi prevenire a alcoolismului.

ÔÇ×ADOMEDÔÇŁ prezint─â:

 • o echip─â interna╚Ťional─â de medici ╚Öi psihologi autoriza╚Ťi;
 • suportul tehnic ╚Öi material modern al centrelor;
 • combina╚Ťie competent─â de diverse tehnici
Alcoolismul feminin este un necaz. Dar este posibil de dep─â╚Öit aceast─â problem─â. Dac─â familia ta se confrunt─â cu ea, contacta╚Ťi-ne imediat. V─â vom ajuta s─â gestiona╚Ťi dependen╚Ťa la orice etap─â.