Alcoolismul este o dependență, o dependență de alcool ce distruge viața unei persoane și a celor dragi. Una dintre bolile care rezultă din abuzul de alcool este delirium tremens. Aceasta este o tulburare psihică, psihoza, care este un însoțitor frecvent al alcoolismului. În primul rând, să aflăm ce este delirium tremens? Aceasta este o afecțiune care apare cu un sindrom de sevraj (sindrom de sevraj) – o încetare bruscă a introducerii anumitor substanțe în corpul uman (de exemplu, alcool, nicotină, droguri, anumite medicamente), care se manifestă printr-o deteriorare a sănătății. De obicei, delirium tremens se dezvoltă cu o încetare bruscă a consumului de alcool, atunci când persoana dependentă a decis „să nu bea de astăzi” în a 2-a sau a 3-a zi, poate dura câteva zile, dar de obicei nu mai mult de o săptămână (depinde de factori individuali și de istoricul medical și de utilizare).

MOTIVE Delirium tremens

Motivul principal este considerat a fi o schimbare a proceselor metabolice din creier și disfuncția acestora ca urmare a încetării bruște a consumului de alcool. Alimentele toxice se acumulează în creier, provocând daune. Cel mai adesea apare la bărbații cu o experiență impresionantă de dependență de alcool – până la 10 ani, dar totul este individual, uneori poate apărea mai devreme. Există, de asemenea, factori care cresc riscul de a dezvolta delir alcoolic – traumatisme craniene, boli severe ale creierului (meningită), boli cronice în timpul unei exacerbări.

Ruda dumneavoastrăta nu dorește să fie tratată?

Noi vă vom ajuta! Psihologii experimentați vor convinge cu atenție și tact persoana dumneavoastră apropiată să accepte ajutorul unui specialist și să devină sănătos. 97% de pacienți primesc ajutor!

Delirium tremens: SIMPTOME 

Este important să le observați la timp, deoarece o persoană aflată într-o astfel de stare poate provoca daune grave asupra sa și celor din jur. Simptomele delirium tremens:

  • Dorința de a bea dispare. Alcoolul este dezgustător, apoi apar schimbări de dispoziție.
  • Halucinații. Ele pot fi diferite – vizuale (vedeți personaje adevărate înspăimântătoare, păianjeni), auditive (puteți auzi șoapte, voci, pot amenința sau cere ajutor, să vă cheme pe nume), precum și tactile (ceva se târăște peste corp). Creierul uman este incapabil să facă distincția între o halucinație și ceea ce se întâmplă în realitate. Prin urmare, o astfel de condiție este foarte periculoasă – nu știi niciodată ce poate vedea creierul inflamat al unui alcoolic?
  • Delirul. Apare pe fondul halucinațiilor – acestea pot fi la început gânduri obsesive, pe care pacientul le spune cu voce tare. Atunci i se poate părea că cineva îl urmărește, devine foarte suspicios, gelos. Aceasta este o stare periculoasă, deoarece o persoană devine incontrolabilă și îi este imposibil să conștientizeze, nu este responsabilă pentru acțiunile sale.
  • Tremur. Termenul delirium tremens provine din limba latină, care înseamnă „confuzie tremurânfă”. Pacientul tremură, este într-o stare de excitare motorie.
  • Insomnie. Tulburarea de somn se manifestă fie prin insomnii, fie prin coșmaruri, după care pacientul se trezește și mai epuizat și neodihnit.
  • Sentiment exprimat de frică și dezorientare în spațiu. Totul începe cu anxietatea, crescând treptat până la punctul în care frica devine greu de suportat.
  • Febră și alte tulburări, cum ar fi transpirație excesivă și tahicardie.

Delirium tremens se poate dezvolta pe fondul consumului sistematic de alcool, în cazul în care, cu o utilizare moderată, o persoană bea imediat o doză foarte mare de alcool (rar, dar se întâmplă), când ia surogate (diverse tincturi, parfumuri) și de asemenea, atunci când iese pentru o perioadă îndelungată din consumul de alcool.

METODE DE TRATARE a malatiei Delirium tremens

Primul lucru de reținut: este imposibil să ajuți singur un astfel de pacient, el trebuie să fie sub supravegherea unui medic. Un pacient afectat de Delirium tremens sau halucinații poate fi periculos pentru ceilalți, va fi dificil să-i facă față, poate ataca. Starea acută este oprită în spital cu sedative și antipsihotice, plus pacientului i se administrează picături de control, care contribuie la eliminarea rapidă a toxinelor din organism și completează deficitul de oligoelemente și electroliți. Tratamentul se efectuează cu substanțe psihotrope, care sunt strict controlate și prescrise numai de un medic. Uneori poate fi nevoie de ajutorul unei echipe de sănătate mintală. Amintiți-vă, indiferent cât de „ușor” ar fi delirium tremens, tratamentul ar trebui să fie furnizat de un medic cu calificări adecvate. Dacă tratamentul nu este asigurat la timp, delirium tremens poate duce la deces

din cauza hemoragiei cerebrale, edem cerebral si cardiopatie. De asemenea, dependența de alcool poate duce la psihoză, căreia rudele pacientului ar putea să nu le facă față singure și, de asemenea, pot necesita tratament pe termen lung în spital. Dacă cei dragi au delirium tremens, ce e de făcut? Specialiștii clinicii ADOMED din Chișinău vă vor ajuta să faceți față afecțiunii delirium tremens, vor face detoxifiere și vor efectua reabilitarea. Pentru a atenua cursul simptomelor de sevraj, tratamentul stărilor psihotice – toate acestea sunt incluse în programul de tratament contra dependenței fizică și psihologicice de alcool. Contactați pentru sfaturi în orice moment al zilei – vă vom ajuta familia să treacă peste această perioadă dificilă.

SPECIALIȘTII NOȘTRI

ZAICA VEACESLAV АLEXANDRU

Narcolog profesionist, medic superior
categoria de calificare în specialitate
Narcologie. 16 ani de experiență, 6 dintre ei în
terapie intensivă narcologică

Detalii…

GALEMBA VALERII DUMITRU

Doctor-narcolog de categorie Superioară

1996-2021 Director, medic șef la Centrul Medical „Salvarea Națiunilor” SRL

Detalii…

VARBAN IRINA TUDOR

PhD Doctor în educație

Psiholog – psihoterapeut

Specialist în hipnoză Ericksoniană

Profesor, Președinte al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din Moldova.

Detalii…

GOLOSEEVA ALEXANDRA VLADISLAV

Psiholog-consultant.

Psiholog cu experiență.

Autor și instructor de training-uri de Creștere personală.

Membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din Moldova.
Cercetător științific al Institutului de Cercetare de Fiziologie și Sanocreatologie.

Detalii…

Doriți să știți costul tratamentului?

Sunați specialistul nostru

Confidențialitatea consultării este garantată!