Consecințele alcoolismului

Alcoolismul este o boală severă, progresivă și cronică caracterizată prin dependență psihologică și fiziologică de utilizarea băuturilor alcoolice. Pe măsură ce boala progresează, se pierde controlul asupra cantității de băut, crește toleranța la alcool, apar semne de mahmureală și leziuni toxice asupra organelor interne ale omului. Care sunt consecințele alcoolismului și cât de distructive sunt acestea?

Consecințele tragice ale alcoolismului sunt împărțite în 4 grupuri:

La nivel Biologic

Multe organe interne sunt afectate. Se dezvoltă ciroza alcoolică a ficatului, activitatea sistemului cardiovascular și reproductiv, a tractului gastro-intestinal și a sistemului nervos central este perturbată, crește riscul bolilor oncologice.

La nivel Mental

O persoană sociabilă, deschisă și cu scopuri bine definite se transformă într-o persoană agresivă, iritabilă și retrasă. Apatia și depresia cresc, interesul pentru viață dispare și calitățile morale scad, există o deteriorare a abilităților mentale și a memoriei, o schimbare bruscă a dispoziției și, în cazuri frecvente, se manifestă delirul alcoolic (delirium tremens).

La nivel Social

Se acumulează conflicte în familie și probleme la locul de muncă, relațiile sunt distruse, cercul de comunicare se schimbă în principal spre aceleași persoane dependente, o persoană devine un proscris în societate.

La nivel Spiritual

Sistemul de valori se schimbă, este provocată creșterea criminalității: dependentul merge la furt, jaf și chiar crimă de dragul unei alte doze de alcool. Sub influența alcoolului, o persoană comite fapte ireparabile și nejustificate, nebunești.

Alcoolismul este o problemă serioasă a personalității și, într-un sens global, o problemă pentru umanitate, care are consecințe grave pentru aceasta. Fiecare persoană este o parte a imaginii de ansamblu, motiv pentru care este atât de important să lupți pentru toți cei care intră în acest cerc vicios. Tratamentul alcoolismului unei singure persoane nu doar că salvează viața aceesteia, deși acest lucru este deja foarte mult,ci este o contribuție la bunăstarea tuturor.