Programul 12 PAȘI este un program universal pentru tratamentul tuturor tipurilor de dependențe (dependență de droguri, alcoolism, dependență de jocuri de noroc), care este utilizat de centrul nostru de tratament a dependențelor. Haideți să analizăm împreună principiile de bază a luptei noastre pentru viață și sobrietate:

 1. Am recunoscut că suntem neputincioși în fața dependenței noastre. Am recunoscut că viața noastră devenise imposibil de gestionat.
 2. Am ajuns să credem că doar o forță mai puternică decât a noastră ne poate restabili sănătatea.
 3. Am decis de a lăsa voința și viața noastră în grija lui Dumnezeu așa după cum l-am înțeles.
 4. Ne-am examinat profund și fără teamă din punct de vedere moral.
 5. Am recunoscut în fața lui Dumnezeu și a oricărei alte persoane adevărata natură a greșelilor noastre.
 6. Suntem pe deplin pregătiți ca Dumnezeu să ne elibereze de toate aceste defecte ale caracterului nostru.
 7. L-am rugat cu smerenie să ne izbăvească de neajunsurile noastre.
 8. Am întocmit o listă cu toți acei oameni pe care i-am rănit și am fost plini de dorința de a ne răscumpăra vina. 9. Am compensat personal daunele cauzate acestor persoane, doar acolo unde a fost posibil, cu excepția cazurilor în care acestea ar putea face rău lor sau altcuiva.
 9. Am continuat autoanaliza și când am greșit, am recunoscut-o imediat.
 10. Prin rugăciune și reflecție, am încercat să ne îmbunătățim contactul conștient cu Dumnezeu așa cum l-am înțeles, rugându-ne doar pentru cunoașterea voinței Sale, pe care trebuie să o facem și pentru a avea puterea de a face acest lucru.
 11. Ajungând la trezirea spirituală ca rezultat al urmării acestor pași, ne-am străduit să transmitem acest mesaj altor dependenți și să aplicăm aceste principii în toate acțiunile noastre.

Programul a fost creat în prima jumătate a secolului al XX-lea de doi dependenți de alcool din Statele Unite și adepții lor. După o anumită perioadă de timp, dependenții de droguri l-au adoptat și ei, după ce au văzut rezultatul acestui program. Și la mijlocul anilor 50 ai secolului XX, întreaga lume adoptase acest program simplu, dar foarte eficient pentru tratarea dependențelor. Acest program îl folosim și noi!